شرایط و مراحل ثبت معدن چیست؟ چه مراحلی لازم است طی شود تا یک معدن جدید را ثبت کنیم؟ روزانه بسیاری از افراد این سوالات را از کارشناسان ما می‌پرسند. ما هم تصمیم گرفتیم شرایط و مراحل ثبت محدوده معدنی و شرایط متقاضی ثبت معدن از جمله اخذ صلاحیت فنی و مالی در ایران را برای شما گردآوری کنیم.
آیا اگر افراد عادی موفق به کشف محدوده معدنی شوند، می ‌توانند آن را به نام خود ثبت نمایند؟ باید گفت مالکیت معدن به عوامل مختلفی بستگی دارد. اگر می خواهیم یک معدن ثبت کنیم باید با مراحل ثبت آشنا شوید. بنابراین اگر برای شما این پرسش به وجود آمده است که چطور معدن ثبت کنیم، در ادامه با ما همراه باشید.


ثبت محدوده‌های خود را به ما بسپارید. کارشناسان ما شما را راهنمایی خواهند کرد و از اولین مراحل تا پایان اکتشاف در کنار شما خواهیم بود. 03591090535

شرایط ثبت معدن و قانون جدید ثبت محدوده معدنی

فرد متقاضی ثبت معدن باید شرایط مورد نیاز جهت ثبت معدن را داشته باشد. شما در گام نخست باید با مراجعه به سامانه کاداستر معادن از آزاد بودن محدوده مورد نظر خود اطمینان حاصل نماید. با این وجود اگر اطلاعی در مورد بررسی آزاد بودن و ثبت کردن معدن ندارید، بهتر است که با کارشناسان ما مشورت کنید. پس از حصول اطمینان از آزاد بودن محدوده مورد نظر، برخی از شرایط ضروری برای اخذ صلاحیت فنی و مالی و ثبت کردن معدن عبارت است از :
  1. متقاضی حقیقی باید به سن رشد رسیده باشد.
  2. متقاضی نباید جزء کارکنان رسمی دولت باشد.
  3. فرد متقاضی نباید وزیر، سفیر، نماینده مجلس و هر فرد شناخته شده دیگری باشد.
  4. متقاضی باید تایید صلاحیت فنی و مالی را از وزارت صنایع و معدن دریافت کند.

مراحل به ثبت رساندن معدن + شرایط فنی و مالی ثبت معدن



چگونه معدن ثبت کنیم



داشتن شرایط مورد نیاز برای ثبت انواع معدن

یکی از مهمترین مراحلی که برای ثبت انواع معدن اهمیت دارد این است که فرد متقاضی دارای صلاحیت فنی و مالی متناسب با محدوده درخواستی باشد. شرایط اخذ امتیاز صلاحیت فنی و مالی برای اشخاص حقیقی و حقوقی طبق جداول ذیل است:
توجه: می‌توانید گروه‌ها و طبقات مواد معدنی را در پایین صفحه مشاهده کنید.


جدول امتیاز صلاحیت فنی و مالی معدن اشخاص حقیقی:





الف: در محاسبه امتیاز ارزیابی دانش فنی برای اعضا هیئت مدیره نیازی به ارائه لیست بیمه نمی باشد.
ب: حداکثر کسب 6 امتیاز در هر بخش توان مالی و توان فنی شرط لازم برای صدور گواهی فنی و مالی است.
ج: حداقل کسب 20 امتیاز با رعایت بند "ب" جهت صدور گواهی فنی و مالی الزامی است.
د: در خصوص حساب های مشترک بانکی متناسب از سهم هر متقاضی از حساب مشترک محاسبه و امتیاز متناسب تخصیص می‌یابد.
ه: نصاب معاملات کوچک: نصابی که در بخشنامه سالانه هیئت دولت بر مبنای تکلیف تبصره (1) ماده (3) قانون برگزاری مناقصات مصوب 1383 منتشر می‌شود که از زمان ابلاغ بخشنامه در هر سال مبنای ارزیابی قرار خواهد گرفت.
و : چنانچه در هر مرحله از کار مشخص شود که اشخاص با مدارک جعلی نسبت به ارزیابی توان فنی و مالی خود اقدام نموده اند ضمن اقدامات قانونی علیه آن‌ها پروانه یا پروانه‌های آنان در هر مرحله از معدن کاری که باشند بلافاصله باطل خواهد شد.


برای مشاهده آگهی‌های خرید و فروش معدن کلیک کنید.

جدول امتیاز صلاحیت فنی و مالی معدن اشخاص حقوقی:




الف: در محاسبه امتیاز ارزیابی دانش فنی برای اعضا هیئت مدیره نیازی به ارائه لیست بیمه نمی باشد.
ب: حداکثر کسب 6 امتیاز در هر بخش توان مالی و توان فنی شرط لازم برای صدور گواهی فنی و مالی است.
ج: حداقل کسب 20 امتیاز با رعایت بند "ب" جهت صدور گواهی فنی و مالی الزام است.
د: امتیاز هلدینگ‌ها و کنسرسیوم‌ها مجموع امتیاز کسب شده توسط خود و زیر مجموعه است.
هـ: حد نصاب معاملات کوچک: حد نصابی که در بخشنامه سالانه هیئت دولت بر مبنای تکلیف تبصره (1) ماده (3) قانون برگزاری مناقصات مصوب 1383 منتشر می‌شود که از زمان ابلاغ بخشنامه در هر سال مبنای ارزیابی قرار خواهد گرفت.
و: چنانچه در هر مرحله از کار مشخص شود که اشخاص با مدارک جعلی نسبت به ارزیابی توان فنی و مالی خود اقدام نموده اند ضمن اقدامات قانونی علیه ان‌ها پروانه یا پروانه های آنان در هر مرحله از معدن کاری که باشند بلافاصله باطل خواهد شد.

هیئت وزیران در جلسه 21/03/1402 به پیشنهاد شماره 56/8574 مورخ 21/01/1402 نصاب موضوع ماده (3) قانون برگزاری مناقصات  مصوب 1383  نصاب معاملات کوچک، معاملاتی که مبلغ کل معامله تا سقف مبلغ یک میلیارد و پانصد میلیون (1.500.000.000) ریال باشد، را تصویب کرد


گروه‌ها و طبقات مواد معدنی در قانون معادن کشور:



            گروه
طبقه
1 2 3 4 5 6
1 شن و ماسه
خاک رس
سنگ لاشه ساختمانی سنگ آهک. سنگ گچ. صدف دریایی. پوکه معدنی. نمک آبی و سنگی. مارن
2 سنگ تزیینی
سنگ نما
نیترات‌ها. فسفات‌ها.بورات‌ها. نمک‌های قلیایی. سولفات‌ها. کربنات‌ها. کلروریت‌ها. میکا. گرافیت. تالک. کائولن. نسوزها. فلداسپات. سنگ و ماسه سیلیسی. پرلیت‌. دیاتومیت. زئولیت. بوکسیت. خاک سرخ. خاک زرد. خاک‌های صنعتی.
سنگ‌ و کانی‌های قیمتی و نیمه قیمتی مانند الماس، زمرد، یاقوت، یشم، فیروزه، انواع عقیق. قیر طبیعی. سنگ آسفالت طبیعی.
«مواد معدنی قابل استحصال از آب‌ها و نیز گازهای معدنی به استثنا گازهای هیدروکربوری.»
آهن. طلا. کرم. قلع. جیوه. سرب. روی. مس. تیتانیوم. آنتیموآن. مولیبدن. کبالت. تنگستن. کادمیوم. زغال سنگ

جدول امتیازات لازم برای ثبت معدن

گواهی کشف، پروانه بهره برداری، اجازه برداشت و دپوی مواد معدنی کلیه محدوده های اکتشافی اعم از بلامعارض و پروانه اکتشاف و معادن متروکه گروه مواد معدنی
30 20 1 و 2 و3
40 30 4 و 5
80 50 6



شرایط مالی ثبت معدن



برای دانلود آیین نامه اجرایی قانون معادن 1403 کلیک کنید.


آزاد بودن محدوده درخواست برای ثبت کردن معدن


دومین مرحله مربوط به ثبت انواع معدن این است که منطقه مورد نظر درخواست آزاد باشد. محدوده آزاد به عنوان محدوده‌ ای شناخته می‌ شود که برای انجام کارهای اکتشافی و بهره‌برداری پیش از درخواست متقاضی ثبت نشده باشد.

تایید استعلام دستگاه ها

مرحله بعدی ثبت معدن، دریافت استعلام دستگاه برای محدوده است. بعد از ثبت محدوده در سامانه کاداستر سازمان صمت طی نامه ‌ای نظر ارگان‌های مرتبط (سازمان محیط زیست، سازمان انرژی اتمی، منابع طبیعی، آب منطقه ای و وزارت میراث فرهنگی) را استعلام می‌کند و فرد متقاضی باید نسبت به پیگیری و در صورت لزوم هماهنگی بازدید از منطقه را با ارگان مربوطه انجام دهد. در صورت تایید استعلام توسط تمامی ارگان‌ها، مراحل صدور پروانه اکتشاف آغاز می‌شود.


تهیه طرح اکتشافی

مرحله بعدی ثبت معدن مربوط به صدور پروانه اکتشاف است. با توجه به مطالبی که بیان کردیم، سازمان صمت برای صدور پروانه اکتشاف معدن از متقاضی درخواست ارائه طرح اکتشاف می‌نماید. متقاضی وظیفه دارد که حداکثر تا دوماه از اعلام سازمان مبنی بر ارائه طرح اکتشاف جهت ارائه طرح اکتشاف، اقدامات لازم را انجام دهد. و پس از بررسی و تایید طرح توسط کارشناسان سازمان صمت پروانه اکتشاف معدن برای متقاضی صادر می‌شود.

چگونه معدن دار شویم

در پاسخ به سوال چگونه معدن دار شویم باید گفت ابتدا باید شرایط ثبت معدن (یا محدوده) را داشته باشید و بعد از بررسی این موضوع محدوده خود را در سامانه کاداستر ثبت کنید تا بتوانید بعد از موافقت دستگاه‌های مربوطه پروانه اکتشاف معدن را دریافت کنید. زمانی که پروانه اکتشاف را دریافت کردید اجازه فروش و انتقال آن را نیز دارید. با انجام عملیات اکتشافی این پروانه به گواهی کشف و بعد از ارائۀ طرح بهره‌برداری معدن، به پروانۀ بهره‌برداری تبدیل می‌شود.

مراحل ثبت محدوده در سامانه کاداستر


متقاضی با وارد شدن به سامانه کاداستر و وارد کردن مشخصات فردی، در قدم اول مختصات محدوده مد نظر خود را ثبت و از آزاد بودن محدوده خود اطمینان حاصل می‌نماید. محدوده آزاد به عنوان محدوده‌‌ای شناخته می‌‌شود که برای انجام کارهای اکتشافی و بهره‌برداری پیش از درخواست متقاضی ثبت نشده باشد.

اگر محدودۀ مورد نظر در نقشه کاداستر آزاد باشد و متقاضی محدوده خود را در سامانه کاداستر ثبت کرد،  سازمان صمت استعلام محدوده را از ارگان‌های مربوطه (سازمان محیط زیست، سازمان انرژی اتمی، منابع طبیعی، آب منطقه‌ای و وزارت میراث فرهنگی) می‌گیرد و متقاضی باید هماهنگی و پیگیری‌های لازم را جهت بازدید از منطقه و … با ارگان مربوطه انجام دهد. پس از استعلام و در صورت تایید ارگان‌ها مراحل صدور پروانه اکتشاف آغاز می‌شود.

سخن پایانی

در این مطلب از سری مطالب ماناماین، مراحل ثبت معدن و چگونگی اخذ شرایط مالی و فنی لازم برای متقاضیان حقیقی و حقوقی را بررسی کردیم. در صورت داشتن هرگونه سوال، آن را در بخش کامنت‌ها بپرسید.